Maliarka Jana Farmanová: Symbol hada pre mňa znamená ambivalenciu, ktorá obsahuje jed aj liečenie

Aktuálna výstava Jany Farmanovej prebieha v galérii do 20.8.2023. Ak ste ešte výstavu nevideli  srdečne Vás pozývame. Rozhovor s maliarkou Janou Farmanovou pripravila kurátorka výstavy Stretnúť sa s hadom Alexandra Tamásová.

 

Myslím, že to nepreženiem, ak poviem, že si jedna z našich najúspešnejších a najznámejších maliarok. Napriek tomu moja prvá otázka znie, ako by si svoju tvorbu v skratke predstavila ľuďom, ktorí ju vôbec nepoznajú?

Rada by som svoju tvorbu prirovnala k francúzskemu filmu; takému, v ktorom ide o emócie a duchaplné realistické dialógy o vzťahoch , láske a živote ako takom. Nie je to žiadna dráma s temným koncom, ale happyend tiež nečakajte.

Vizuálne vás poteší krása, taká všedná, prirodzená a budete naň myslieť ešte nejaký čas, prehrávať si tie obrazy, pohľady, dotyky v hlave.

Výstava v Galérii Jula Bindera, ktorú sme spolu pripravili, nesie názov Stretnutie s hadom. Čo pre teba znamená had? Prečo si ho maľovala? Máš rada hady 🙂 ?

Had pre mňa znamená ambivalenciu, ktorá obsahuje jed aj liečenie.  Z obdobia, ktoré som nazvala ” stretnutím s hadom” môžu vyplynúť dva prístupy s  dvoma odlišnými  závermi. Je to ako keď rozbijete vázu ( starú, vzácnu, takú, čo niečo znamenala); môžeme ju zahodiť a kúpiť novú, so slovami, že všetko má svoj čas, všetko sa pominie…. (a môže to byť pravda). Alebo je druhý postup , zlepiť ju. Japonci  tento druhý postup zdokonalili a nazvali ho Kincugi. Je to proces , ktorý sa nesnaží o neviditeľné zlepenie, práve naopak, váza je zlepená a jazvy vyplnené zlatom. Váza je v konečnom dôsledku vzácnejšia. 

Ďalším výrazným motívom je Panna ako astrologické znamenie, resp. súhvezdie. Je známe, že aj ty sama si narodená v znamení panny. Čo to pre teba znamená? Aký význam má pre teba astrológia a horoskopy?

Vnímam ľudskú spojitosť s miestom, planétou, vesmírom do ktorého sme sa narodili vo svojich telách a vedomí . V takomto zmysle sme v mnohých rovinách naviazaní ( či tomu veríme alebo nie) na širšie súvislosti ako je “len ” ľudský život . Sú to súvislosti, ktoré sami nedokážeme ovplyvňovať. Presvedčivé a múdre veci na túto tému povedal /napísal Zdeňek Neubauer, biológ a filozof. Horoskopy v časopisoch vnímam ako hlúposť. Istotne však existuje to, že nás vesmír, jeho konštelácie a prírodné procesy veľmi ovplyvňujú. Súvislosti s dátumom narodenia sú matematické pravdepodobnosti v ktorých u každého človeka hrá príliš veľa premenných svoju rolu. Fascinuje ma však premýšľanie starovekých kultúr, aj tých súčasných, ktoré mali/ majú silnejšie puto a úctu k procesom planéty  a ľudský život berú ako jej  procesuálnu súčasť.

Na výstave sú zastúpené rôzne techniky – olej na plátne, tuš na papieri, freska, dokonca výšivka. V ktorej technike sa cítiš najviac doma? Podľa čoho sa rozhoduješ, či ideš maľovať na plátno, alebo kresliť na papier?

Vo všetkých maliarskych technikách sa cítim dobre. Viac preferujem olej , akvarel ,  tuš a intuitívne , rovnako ako veľkosť formátov si z nich vyberám a striedam ich.

Na tvojich maľbách sa často objavujú tvoje dcéry. Je zjavné, že sú pre teba inšpiráciou. Dnes sa obe (už dospelé) dcéry venujú umeniu. Ester je fotografka s presahom do intermédií, Gréta sa venuje módnemu dizajnu. Ovplyvňujete sa ako umelkyne navzájom, diskutujete o svojich dielach?

S mojimi dievčatami mám výnimočný vzťah. Som ich mama, priateľka , podporovateľka a obdivovateľka toho, čím žijú a čo vytvárajú. Táto vzájomnosť má hlboké korene a vyrastá z láskavého rodinného zázemia, ktoré sme  im spolu s ich otcom Viktorom Šabíkom vytvorili , pretože obe sme prijali pri ich príchode na tento svet ako priateľov, ktorých chceme sprevádzať. Inšpiráciou je pre mňa život a naše dcéry sú jeho súčasťou.